zondag, 07 maart 2010

Opbrengstgericht Leiderschap 2010-2011; nu losse inschrijvingen mogelijk voor deze cursus in De Drossaert in Geleen


De “Aanpak Opbrengstgericht Leiderschap” is op in samenwerking met schoolleiders-organisaties en de PO-Raad tot stand gekomen als uitwerking van de Kwaliteitsagenda PO en heeft tot doel het opbrengstgericht leiderschap binnen het Primair Onderwijs O te versterken. De aanpak gaat in op het belang van opbrengstgericht leiderschap en op welke wijze besturen en schoolleiders hier invulling aan kunnen geven. Daarnaast bevat het een samenhangend pakket aan maatregelen om opbrengstgericht leiderschap te stimuleren en knelpunten weg te nemen. Om opbrengstgericht leiderschap verder te stimuleren en knelpunten weg te nemen wordt ingezet op de volgende punten. 

  • Het aantrekkelijk maken van schoolleiderschap door een betere beloning, betere ondersteuning en het vormgeven van ontwikkelingstrajecten naar schoolleiderschap.
  • Het versterken van de kwaliteit van bestuur en management
  • Het zorgen voor voldoende tijd voor onderwijskundig leiderschap door minder aparte subsidies toe te kennen vanuit OCW, het bieden van oplossingen voor specifieke administratieve ergernissen die schoolleiders binnen hun werk ervaren, en door met minder verschillende formats te gaan werken.

Besturen en schoolleiders hebben grote invloed op de kwaliteit en de resultaten van het onderwijs op hun school. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan leiderschap is bij uitstek onderdeel van de autonomie van scholen. Dit sluit aan bij het uitgangspunt dat geen blauwdruk is te geven van goed leiderschap. Tegelijkertijd is er een aantal elementen van leiderschap te benoemen die een positief effect hebben op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs en het verhogen van leeropbrengsten.
Natuurlijk Leren biedt in het schooljaar 2010-2011 een geheel nieuwe training aan over Opbrengstgericht Leiderschap. Vanuit het concept “Boeiend onderwijs in een lerende school” wordt ingegaan op de belangrijke rol van leiderschap als het gaat om opbrengsten van kinderen. Onder leiderschap verstaan we niet alleen de schoolleider, maar ook de bovenschoolse leider, de interne begeleider en de bouwleiders. Ze worden dan ook van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze training.

Uitgangspunten bij de training
De inzet is het realiseren van een leer- en verbetercultuur waarbij op systematische wijze leeropbrengsten worden geanalyseerd en waarover het gesprek wordt gevoerd binnen het team. De opbrengsten van de kinderen worden gebruikt als een van de fundamenten om het onderwijsproces te verbeteren. Betere producten door betere processen!
De training wordt op dit moment ontwikkeld. In het programma komen in elk geval de volgende aspecten aan bod:

  • Een gemeenschappelijke missie en visie als basis voor hoge opbrengsten;
  • De leerkracht in de groep en het onderwijsproces vormen het vertrekpunt voor het handelen van leiders. Daarbij speelt met name de persoon van de leerkracht een cruciale rol;  
  • Duidelijke en realistische doelen ten aanzien van de te behalen leeropbrengsten;
  • Een systeembenadering voor schoolbeleid: samenhang tussen innovaties. Dit houdt onder meer in dat professionele ontwikkeling van leerkrachten gericht is op processen die leiden tot hoge opbrengsten: vergroten van opbrengsten gebeurt door onderwijs gebaseerd op recente inzichten, niet door méér van hetzelfde!
  • Natuurlijk Leren zal nadrukkelijk de verbinding maken met de ideeën van boeiend onderwijs in de lerende school, hersenonderzoek en leiding geven aan levende systemen.

De belangrijkste literatuur:
Andy Hargreaves: “The Fourth Way”.
Michael Fullan: “Breakthrough” en “All systems go”
Mike Schmoker: “Results: the key to continuous school improvement”
Jan Jutten: “Ont-moeten: boeiend onderwijs in een lerende school”

webdesign
Xander Koninkx Illustrations