Bijzondere tweedaagse met Otto Scharmer
31 mei 2022Op 23 en 24 mei jl. organiseerde Natuurlijk Leren een tweedaagse masterclass met Otto Scharmer: “Reimagining and Reshaping Learning and Leadership”.
Otto is bekend vanwege zijn boek “Theorie U: leiding vanuit de toekomst die zich aandient”.
Nadat de bijeenkomst twee keer moest worden geannuleerd vanwege Corona, lieten 235 deelnemers zich nu inspireren door een zeer betrokken Otto Scharmer.
We kijken net als alle deelnemers terug op twee prachtige dagen. We danken iedereen die erbij was, zeker ook voor de vele positieve reacties.
Awareness Based Systems Change
De eerste dag stond vooral in het teken van “Awareness Based System Change”. Scharmer ging nader in op 4 uitgangspunten:
- je kunt geen systeem begrijpen, tenzij je het verandert;
- je kunt geen systeem veranderen , tenzij je het bewustzijn van de mensen verandert;
- je kunt geen bewustzijn veranderen, tenzij je ervoor zorgt dat het systeem zichzelf kan zien en voelen;
- je kunt geen leiding geven aan een verandering van het systeem, tenzij je de toekomst aanvoelt die door jou werkelijkheid wil worden.
Theorie U is met name in deze tijd nodig vanwege de grote problemen die het gevolg zijn van drie kloven:
- ecologische kloof: tussen het zelf en de natuur;
- sociale kloof: tussen het zelf en de ander(en)
- spirituele kloof: het de zelf die ik ben en de Zelf die ik wil zijn.
Presencing of Abscensing?
Als er zich problemen voordoen en we erdoor in verwarring zijn, hebben we volgens Scharmer een keuze:
- presencing: verbinding maken met de wereld, met de ander en met onszelf;
- absencing: afkeren van de wereld, de ander en onszelf.
Presencing leidt tot co-creëren van een nieuwe toekomst, absencing kan leiden uiteindelijk tot vernietiging en zelf-destructie.
Deze keuzes werden aan de hand van voorbeelden en opdrachten nader verkend. Zeer boeiend.
Sociale Velden
De ochtend van de tweede dag stond in het teken van de sociale velden. Hiermee bedoelt Scharmer de kwaliteit van relaties waarop patronen van denken, luisteren, praten en organiseren ontstaan. Hij onderscheidt vier sociale velden: downloading, seeing, sensing en presencing. Zien, voelen en nieuwe acties worden belemmerd door de stemmen van het oordeel, het cynisme en de angst.
Journaling
Aan de hand van 16 vragen leidde Otto de deelnemers individueel door het U-proces. De opdracht leidde tot diepe reflectie over twee belangrijke vragen: wie ben ik Zelf en wat is mijn Werk (beide met hoofdletter: de best mogelijke toekomst)
Case-study
De tweedaagse werd afgesloten met een case-study. In groepen van vier bespraken de deelnemers aan de hand van een aantal richtlijnen een eigen casus. Daarbij maakten ze gebruik van diverse richtlijnen voor goede communicatie die tijdens de tweedaagse aan de orde kwamen: open mind, open heart en open will.