terug naar de hoofdpagina
terug naar de hoofdpagina

Adaptief onderwijs
van kennis en inzicht naar gedrag en attitude
adaptief onderwijs
communicatie
schoolconferentie
systeemdenken in de klas
gezamenlijke visie ontwikkelen

Aanbod schooljaar 2005/2006



download
word document


download
pdf document



site mindmap
inleiding

De afgelopen jaren zijn veel scholen aan de slag gegaan met adaptief onderwijs. De implementatie hiervan blijkt in veel gevallen een hele klus te zijn. Het gaat hier immers om gedragsverandering bij leerkrachten: andere dingen doen, andere attitudes t.o.v. omgaan met verschillen tussen kinderen. Veel weten over adaptief onderwijs betekent immers nog niet dat het in de praktijk ook lukt. Dit traject is erop gericht, om in kleine stappen de gewenste gedragsverandering te helpen realiseren.

doel
  • Opfrissen van het concept adaptief onderwijs: wat is het eigenlijk? Wat is het niet? Wat betekent het voor leerkrachten? Wat betekent het voor de voorwaarden op schoolniveau?Adaptief onderwijs vraagt om gedragsverandering, om leren dus. Wat is leren? Hoe leren volwassenen? Welke leerstijl heb ik zelf? Wat levert het me op?
  • Via individuele leerroutes aan de slag met aspecten van adaptief onderwijs om nieuw gedrag en nieuwe attitudes bij leerkrachten te ontwikkelen.
inhoud en vorm
  • een studiedag, waarin het concept van adaptief wordt opgefrist en waarin de relatie wordt gelegd tussen adaptief onderwijs en het leren van de leerkracht. (als gedragsverandering)Drie teambijeenkomsten, waarin leerroutes worden besproken, succeservaringen worden uitgewisseld, knelpunten worden besproken
  • Coaching van de leerkrachten bij het werken met leerroutes door directie of een medewerker van Natuurlijk Leren.

De gehele aanpak is gebaseerd op de uitgangspunten van de lerende school!

doelgroep

Leerkrachten en directies van scholen voor primair onderwijs.

afstemming, nascholing en begeleiding

De studiedag heeft het karakter van een teamscholing. (kan dus ook uit het nascholingsbudget worden betaald). De vergaderingen sluiten daarbij aan. De coaching van de leerkrachten kan zowel door de directie als door de medewerker van Natuurlijk Leren worden uitgevoerd. Een combinatie van beiden is eveneens een kansrijke optie.

datum, tijd en plaats

Data in overleg te bepalen. Wat betreft de studiedag gaat de voorkeur uit naar een locatie buiten de school. (letterlijk en figuurlijk afstand nemen�) Een studiedag vergt ongeveer 16 uur per begeleider. (inclusief voorbereiden en ontwikkelen) De drie teambijeenkomsten 12 uur. Er kan overleg gevoerd worden over het aantal uren dat men aan coaching wil besteden.